Thursday, November 26, 2009

foto -foto fathi

inilah foto-foto fathi, please enjoy ya....








fathi









Blogger Pictures

Monday, November 16, 2009

Windows 7 Sins

Do something








With Windows 7, Microsoft is asserting legal control over your computer and is using this power to abuse computer users.



Windows 7 Sins: The case against Microsoft and proprietary software


The new version of Microsoft's Windows operating system, Windows 7,
has the same problem that Vista, XP, and all previous versions have
had -- it's proprietary software. Users are not permitted to share or
modify the Windows software, or examine how it works inside.

The fact that Windows 7 is proprietary means that Microsoft asserts
legal control over its users through a combination of copyrights,
contracts, and patents. Microsoft uses this power to abuse computer
users. At windows7sins.org, the Free Software Foundation lists seven
examples of abuse committed by Microsoft.








Education


"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime."

Increasingly, computers are expected to be useful tools in our children's education. But today, most children whose education involves computers are being taught to use one company's product: Microsoft's — Microsoft spends large sums of money on lobbyists and marketing to procure the support of educational departments.

How proprietary software attacks education






Link to the 'Education' sin

The education of children represents a major revenue stream for Microsoft, and a strategic opportunity to embed their products into the lives of future adults. By enticing schools to teach their students using Windows and associated software, Microsoft can also make parents feel obliged to provide the same software at home. Where else do we see one corporation able to put their marketing and corporate branded materials in front of children as requirements in this way?

Many US states even boast about how they are cooperating with Microsoft, either ignoring or not understanding the corrupting influence that accepting freebies from this huge corporation has on their government. Because Microsoft's software is proprietary, it is incompatible with education — users are simply passive consumers in their interactions with Windows, they are legally forbidden from adapting the software to solve a particular problem, or from satisfying an intellectual curiosity by examining its source code. An education using the power of computers should be a means to freedom and empowerment, not an avenue for one corporation to instill its monopoly through indoctrination.

Free software, on the other hand, gives children a route to empowerment, by encouraging them to explore and learn. Nowhere was the promise of an educational platform using free software more significant than the One Laptop Per Child (OLPC) project. Launched by MIT professor Nicholas Negroponte in 2003, OLPC was designed to lead children around the world to an advanced education using the combination of information technology and freedom. The project aimed to produce low-cost devices (starting with one called the XO) so that millions of children could have access to them, and free software, so they would have the critical freedoms to explore and share their software.

Then under pressure from Microsoft, Negroponte backed the project away from its commitment to freedom and announced that the machine would also be a platform for running the nonfree Windows XP operating system.

Microsoft is not the only threat to education — Adobe and Apple are both firmly placed in education, even on Windows. Adobe's proprietary Flash and Shockwave players and Apple's QuickTime and iTunes are widely used by educational software.

Sunday, November 15, 2009

Wget, freedownloader paling kecil

Wget, apalagi itu?kalo kaget aku tahu?mungkin itu komentar dari orang-orang saat pertama kali mendengar nama dan istilah ini. Begitu juga saya saat pertama kali membacanya dari manual linux tentang apt-get.  Setelah ditelusuri lebih lanjut barulah saya mengerti bahwa wget adalah alat atau perintah mirip perintah command line di MS Windows yang digunakan untuk mengunduh file-file dari internet. Lalu apa bedanya wget dengan download manager lain yang banyak dipakai semisal freedownloader atau Internet Download Manager (IDM)?

Thursday, November 12, 2009

SK KPPN Percontohan

alhamdulillah, penantian selama 3 bulan akhirnya terbalas juga, hari ini SK keluar dan semoga ini menjadi yang terbaik bagiku dan semuanya.

Lynx, Peramban Berbasis Teks.

Apa asyiknya sih berkelana di rimba maya hanya dengan peramban (web browser) berbasis teks?Kok  jadul banget?Itulah pertanyaan -pertanyaan yang muncul ketika pertama kali mengetahui bahwa masih ada juga yang memakai jenis web browser ini.

Sunday, November 8, 2009

Slackware 13.0, Simplicity, Stability, Security

Setelah berhasil membuat USB installernya, saya melanjutkan petualangan saya dengan berusaha melakukan instalasi Slackware GNU/Linux ke PC saya. Tetapi yang saya install  adalah versi 13.0 karena memang sudah keluar versi baru dari Slackware. Memang dibandingkan proses instalasi distro GNU/Linux Ubuntu maupun Debian yang pernah saya lakukan, prosesnya sedikit berbeda. Perbedaan utamanya adalah penggunaan LILO oleh Slackware sehingga mengharuskan setting tambahan setelah selesai instalasi. Setting tambahan ini dilakukan agar LILO yang telah diinstal dapat berjalan dengan baik dan jika ada sistem operasi lain, maka dapat ditambahkan dalam konfigurasi LILO.

Monday, November 2, 2009

Kau Berkarya dalam Kegelapan

Oleh Andiri Rumanggar

Bagi sebagian dari kita, kata ”tunanetra” mungkin hanya didengar di dalam pelajaran di sekolah. Kita hanya tahu, tunanetra adalah orang yang tidak bisa melihat. Mungkin kita pernah melihat tunanetra di bus umum atau kereta api. Tapi selebihnya, bagaimana pendidikan dan aktivitas mereka, kita yang ”orang awas”